Nu kör vi igen efter ett långt uppehåll.
Men nu är hösten här och efter hösten kommer julen.
Jag älskar hösten med alla dess färger,
den friska luften och att det bli mörkare på kvällarna.
Att bara få sätta sig i soffan med en kopp te,
titta på serier och tända massa ljus. Underbar känsla!
Idag har jag gjort rabarberkräm av sommarens rabarber, bakat råglimpa och en fläskfilégryta.
Här kommer receptet på råglimpan från tidningen, Hembakat:
75 g smör
5 dl mjölk, 3 procent
50 g jäst
2 msk sirap
2,5 tsk flingsalt
1 msk honung
ca 6 dl dinkelmjöl
ca 7 dl rågmjöl
Smält smöret, häll i mjölken, låt det bli fingervamt.
Smula jästen i en bunke. Häll i den fingervarma mjölkblandningen.
Lös upp jästen, häll sedan i sirap, honung, flingsalt och mjölet.
Rör om tills degen släpper från bunken.
Låt degen jäsa under en bakduk i ca. 40 min.
Lägg upp degen på ett mjölat bord, knåda och dela degen till två limpor. Sätt ugnen på 200 grader. Låt dem jäsa under en bakduk i ca. 30 min.
Sätt i dem mitt i ugnen i ca. 60 min.
Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar