Mitt lantliv.

Mitt lantliv.

måndag 7 oktober 2013

Kanelbullensdag.





Kanelbullensdag, vilken fantastisk dag det är.
Jag och två vänner tyckte verkligen att detta skulle
uppmärksammas med ett ordentligt bullbak.
Vi använde oss av två olika recept och de blev riktigt lyckade.

Ett av recepten vi använde var Tomtensdotter bullrecept.
Jag använde det tidigare till att göra saffransbullar och jag tyckte att det var ett riktigt bra recept. Byt bara ut saffran mot kardemumma.

Kanelbullar a´la tomtensdotter
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk kardemumma
1 ägg
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen successivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Baka ut bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk.
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!) och grädda i 7-8 minuter i 200 grader.

    Nästa recept är från tidningen Hembakat.
    Vi gjorde två satser, men ni får receptet för en sats.

    Kanelsnurror
    25-30 st

    50 g jäst
    125 g smält smör
    5 dl mjölk, ljummen
    1 dl strösocker
    0,5 krm salt
    1-2 tsk stött kardemumma
    1 ägg
    12-13 dl vetemjöl

    Fyllning:
    ca 50 g smör
    ca 2 msk mald kanel
    ca 3/4 dl strösocker

    Pensling:
    1 ägg
    Pärlsocker

    Gör så här:
    Smula ner jästen i en bunke och blanda ut den med 
    smör och mjölk. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg 
    och mjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. 
    Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

    Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord och kavla ut varje del till en rektangel.

    Pensla degen med smör, strö över kanel och socker. 
    Vik ihop rektangeln på mitten. 

    Lägg upp bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

    Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 

    Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6-9 min.
    Låt dem svalna på ett ugnsgaller. 

    Ät och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar